Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdpagina


ONDERNEMEND LEREN
als afdeling binnen de eigen school


Dit is de Nederlandse wiki van het entreprenasium (English version).

Waarom?

Het entreprenasium is een onderwijsinnovatie, gedragen door leerlingen en docenten, om ondernemend leren vorm te geven. Leerlingen en docenten vertrekken daarbij vanuit hun passies en ontwikkelen hun talenten. Ze mogen eigenaarschap zijn van hun eigen leren en onderwijs, mits ze deze vrijheid ondernemend oppakken. Deze onderwijsmethode zorgt ervoor dat leerlingen en docenten al doende de 21st-century-skills onder de knie krijgen en zich als verantwoordelijk en ondernemend wereldburger ontwikkelen. De ondernemende leerlingen verbinden de reguliere leerdoelen aan zelfbedachte en ondernemende projecten. Deze aanpak is tot in detail uitgewerkt in coöperatie met alle leerlingen, docenten, experts en ondernemers. Door het zorgvuldig uittesten van “next practices” is het entreprenasium gegroeid tot een bewezen ondernemend onderwijsprogramma.

Wat?

Van een entreprenasium kan men spreken als binnen een eigen afdeling leerlingen, docenten en de schoolleiding zich minimaal een dag in de week richten op ondernemend leren. Het entreprenasium stelt geen eisen aan hoe men doet! Wel streven de leerlingen naar de leerdoelen, de docenten naar de trainingsdoelen en de school naar de implementatiedoelen van ondernemend leren. Een school die zich entreprenasium noemt, verklaart dat het zich zal houden aan het Onderwijs Keurmerk Entreprenasium (OKE).

Hoe?

Hoe implementeer je een entreprenasium via Jij de Projecten

Een beproefde wijze om de implementatie van een entreprenasium te bereiken en ook nog eens de rest van de school mee te nemen in ondernemend leren, is door het jaarlijks uitvoeren van de Jij de Projecten onder leiding van leerlingen van het entreprenasium:

 1. Jij de Baas*
 2. Jij de Intrapreneur*
 3. Jij de Wereldburger*
 4. Jij de Maatschappij+
 5. Jij de School+

(*) Aanrader bij het implementeren van een entreprenasium
(+) Optioneel bij het verder upgraden van een entreprenasium
NB: het eerste Jij de Baas project zal de eerste keer waarschijnlijk nog niet door entreprenasium leerlingen kunnen worden geleid omdat dit is bedoeld om ondernemende leerlingen te werven en selecteren.

Waarmee?

Online

Het entreprenasium concept is geheel online te volgen (volg de website of social media), ondersteunt door digitale middelen als

 • deze wiki (verkennen),
 • een tv-kanaal (kijken),
 • een e-book (lezen),
 • een blog (discussiëren),
 • een cursus (nadoen),
 • een ontwikkelomgeving (zelf doen).

Partners

Daarnaast werkt het entreprenasium samen met betrouwbare partners die met hun specifieke deskundigheid scholen bijstaan in de implementatie.

 • StartUp4kids biedt ondersteuning bij Jij de Baas en het ondernemen voor een goed doel.
 • Onderwijsarchitect biedt ondersteuning bij Jij de Intrapreneur en het ontwerp van ondernemend onderwijs.
 • LOLmakers biedt ondersteuning bij Jij de Wereldburger en het Leren Ondernemend te Leren.
 • Codeniacs biedt ondersteuning bij Jij de Maatschappij en sociale verbinding via ondernemerschap.
 • Leerparadijs biedt ondersteuning bij Jij de School en het opzetten van een ondernemende opleiding.

Middelen

Hoe kun je jezelf trainen in ondernemend leren?

Beschikbaar op dit moment

 • Video's
 • ELO Elektronisch Leren Ondernemend te leren door te doen

Bronnen

Lees verder....